{ LIFESTYLE }
28 Oct 2021
洪嘉豪《同煲同BLOW》自爆「林村」典故 神還原彈彈波場面令麻利O嘴

香港最大串流媒體(OTT)平台之一的「黃Viu煲劇平台」推出的《同煲同BLOW》,第三集邀請到有「港版木村」之稱的歌手洪嘉豪(Kaho)與主持人麻利,齊齊討論日劇話題,當然不得不提「日劇天王」木村拓哉的多部大熱神作,Kaho更即席「神還原」木村在《悠長假期》玩彈彈波的經典埸面,讓一眾劇迷的回憶立刻湧現!



木村拓哉的《悠長假期》、《律政英雄》、《戀愛世紀》等多部劇集,曾在日本平成時代創下不少收視神話,同時亦曾在香港捲起一陣木村熱潮!近年被指與這位日本男神「撞樣」的 Kaho 原來也是木村迷,更透露是受媽媽胎教影響:「我媽咪係木村迷,陀住我嗰時成日睇木村嘅劇,我覺得有少少胎教影響,有科學根據講過DNA係識得學習,所以似樣都可能係有啲關係。」撞樣木村 胎教有關?

對於被褒獎為「港版木村」,Kaho坦言自覺受不起這個稱號,但另一邊廂又會心裡暗爽:「木村喎,真係受唔起!坦白講,有時自己都覺得係有少少相似,但我唔會認㗎嘛,不過係好開心啦,佢咁靚仔。」近期Kaho再有新花名,由日本男神變身為大埔許願樹「林村拓哉」,他說:「事緣係有人睇完我MV,就喺討論區留言話我好似木村,但佢就打錯字做『林村』,有人回覆佢林村喺大埔喎,之後就有粉絲改圖,將我Key到成頭都係寶牒。」



木村在《悠長假期》為了冧掂山口智子,曾在三樓窗邊玩彈彈波展示技術,《同煲同BLOW》安排Kaho重現這幕經典場口。他站在閣樓模仿木村拋波前的小動作,對著麻利唸出日文對白,相當入戲。最後Kaho竟然一擊即中,只需一Take就成功接實彈彈波,非常厲害,連麻利都大呼驚訝!除了木村的劇集外,在「黃Viu」亦可以追看其他經典日劇,如《同一屋簷下》、《101次求婚》及《沙灘小子》等,當然還有最新上架的日劇《X光室的奇蹟 2~放射科的診斷報告~》、《真犯人旗標 》及《SUPER RICH》。




News
Feature
Blog
Load more
 
NOTIFICATION